Feb. 01.

Csaba László: A vízi mentő sportág magyarországi története

1910-ben egy Párizs közeli kis városban Sain-Quen-ben alakult meg a Nemzetközi Mentő Szövetség ( Federetion Internationale de Sauvetage ( FIS ), majd 1993 február 24.-én  – a nem európai országok vízi mentő szervezetével ( WLS ) egyesülve, megalakult a Nemzetközi Életmentő Szövetség ( ILS ).

Hazánkban 1989-ben az OTSH megbízásából Dr Kajtár István megalakította a Magyar Életmentő Egyesületet ( MÉE ) , majd több szervezeti és működési átalakulás után, 1995-ben  létrejött a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség ( MÉVSZ ) . Szövetség hármas feladata között szerepel – vízi mentő képzés, oktatás és a szolgálat mellett, a vízi mentő sportág szervezése, versenyrendszerének irányítása, fejlesztése.

Medek Miklós elnök vezetésével, beindult a rendszeres vízi mentő versenyzés. BHG, Csepel SC, TFSE egyesületekből, úszók és uszonyos úszók részvételével. Eleinte medencés versenyek rendezésével, majd a sportág fejlődésével és a résztvevő egyesületek létszámának bővítésével, beindultak a nyílt vízi versenyek is.

Sajnos, nem minden évben sikerült megrendezni a Magyar Bajnokságot, mivel  a sportág állami támogatása igen szűkös.

Nemzetközi versenyen először, a Besztercebányán megrendezett ifjúsági Európa Bajnokságon vettünk részt. 2001-ben az elnökség Csaba Lászlót, – a Testnevelési Egyetem Úszás és Vízisportok tanárát bízta meg, a szövetségi kapitányi feladatok ellátására. Az – elsősorban úszókból kialakított csapat, szép sikereket ért el az ifjúsági kontinens versenyeken.

2003-ban az olaszországi Viaregioban megszületett az ifjúsági Európa Bajnokságon, a sportág első aranyérme. Makány Balázs a 200 méteres akadályúszásban lett első. A lányok közül Kovács Anett ( edzője, Bundics Ildikó ) 3 egymást követő E. B. –n lett ugyanabban a számban aranyérmes, ami az európai vízi mentő sportágban, ez idáig páratlan teljesítmény!

A felnőtt E.B.- ken  és V.B.- ken, is sikerül versenyzőinknek a legjobbak futamába ( “A”, “B” döntő ) bekerülniük.Az eddigi legeredményesebb szereplésünk, a 2007- ben a tenerifei (Spanyolország ) E.B. volt. Lipcsei Krisztinát, csak a világcsúcsot úszó olasz versenyző  előzte meg, s a harmadik helyen is magyar vízi mentő, Kovács Anett  végzett. Ezen a versenyen a női vízi mentő váltó ( Kovács Anett, Lipcsei Krisztina, Lábdy Alexandra, Királyhidi Panna ) harmadik, míg a férfi váltó ( Bunda Máté, Gréczi Attila, Batházi Tamás, Zubor Attila ) negyedik helyet szerzett.

A V.B.- ken az egyéni számokban – a női versenyzők közül- idáig  Kovács Anett szerepelt a legeredményesebben. Alexandriában ( Egyiptom  2010 ) minimális különbséggel szorult le  a dobogóról, s lett negyedik. Fiúk közül, Bunda Máté 2004-ben lett döntős az 50 méteres babamentésben.

Masters kategóriában, Csaba László Világ és Európa Bajnokságokat is nyert  ( 2003 E. B., 2004, 2010 V.B. ) úgy, hogy kategóriájában kétszer is megdöntötte a világcsúcsot.

2011-től az európai szövetség szabálymódosításai miatt ( pl. többek között eltörölték a “sikerszámunkat” az akadályúszást ) a válogatott csapat összeállítása gyökeresen megváltozott. Az úszó számokban is jó teljesítményre képe, uszonyos úszó Kovács Zsófia, szerepeltetése került előtérbe  ( 2013 E.B. Hága ( Hollandia ) 10. helyezés), váltókban “A” döntők, míg  V.B. – n a kiváló úszó, kajak versenyző – Csernák Petra ( tengeri kajakozásban, középdöntő ) versenyzése kiemelkedő.

Versenyzőink teljesítménye, a kevés speciális edzés és versenyzési lehetőség mellett, igen dicséretes.                             A 43 ország részvételével megrendezett, – 2010 – V.B. – n, az összesített pontversenyben – csak női csapattal!-, a 22. helyen végeztünk. A 2013-s E.B.- n 17 ország közül , az uszodás versenyekben a 8. hely, bravúrnak számított.

E.B. csapat tagjai 2013-ban: lányok, Csernák Petra, Csernák Edina, Kovács Zsófia, Miskovicz Zsuzsa, Csadó Zsanett, fiúk: Gréczi Martin, Sári Bence.

By Vigh Peter | Posted in Uncategorized | Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.