Jan. 04.

Magyar Élet és Vizimentő Szakszövetség

A világon minden második percben vízbe fullad valaki. A fulladás egyike a három leggyakrabban eloforduló baleseti halálnemnek. Minden évben körülbelül 3 millió ember kerül veszélybe a vízben vagy víz közelben. Ez a szám elrettento, ami még riasztóbb annak tükrében, hogy ezeknek az embereknek a 10 százaléka nem éli túl az alámerülést és így fulladásos halált szenved. A fulladásos esetek legtöbbször szabadvizekben fordulnak elo.

Sajnálatos módon hazánkban az európai átlagot messze meghaladó, mintegy kétszerese a vízbefulladásos esetek száma. 1998-ban Magyarországon, a Balatonon és más egyéb vizeken 264 személy vesztette életét valamilyen vízi baleset során. Ez egy indokolatlanul nagy szám, foként azért, mert Magyarország tengerparttal sem rendelkezik. Ez egyben fel is hívja a figyelmet a vízi-mentésben tapasztalható hiányosságokra.

Magyarországon körülbelül 250 uszoda, folyóink mentén pedig több mint 1000 szabad strand van. Ezen kívül a tavaink, víztározóink partjain számtalan fürdozésre hívogató partterület jelent potenciális veszélyt. Mindezek alapján el lehet mondani, hogy Magyarországon több ezer azoknak a helyeknek a száma, ahol szükség van (lenne) vízi-mento jelenlétére.

Jelenleg a vízi-mentok képzését a Magyar Élet- és Vízi-mento Szakszövetség vállalta magára. A Magyar Vízi-mento Szövetség 1991-ben alakult, majd az 1996-os Sporttörvény alapján 2001-ben átalakult Magyar Élet- és Vízi-mentő Szakszövetséggé. A szövetség muködését az alábbi hármas cél vezérli:

  1. Vízi-mentő sportág meghonosítása, rendszeres versenyzés megszervezése,
  2. Vízi-mentő képzés, és szakember- utánpótlás szervezése,
  3. Rendszeres vízi-mentő szolgálat biztosítása a hazai nyílt vizeken.

By admin | Posted in Uncategorized | Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.